Grill węglowy czy gazowy?

Grillowanie, szczególnie we własnym ogrodzie czy na działce, jest jedną z najpopularniejszych form spędzania czasu w ciepłe, letnie dni. Zanim jednak będziemy cieszyć się niezwykłym aromatem i soczystym smakiem mięsa przyrządzonego na własnym grillu, trzeba umiejętnie wybrać sam grill. Producenci pod tym względem oferują całe mnóstwo rozwiązań w różnych cenach. Na samym wstępie trzeba jednak podjąć decyzję, czy ma to być grill węglowy, czy gazowy?

Wybierając grill warto brać pod uwagę wiele kwestii. Przede wszystkim trzeba zadać sobie pytanie, ile osób na co dzień będzie z niego korzystało. Do rodzinnego użytkowania wystarczą niewielkie grille, jeśli jednak regularnie organizujemy imprezy w większym gronie, zdecydowanie lepszy będzie grill o odpowiednio dużych gabarytach. Zwracajmy tez uwagę na jakość jego wykonania. Tanie grille z niezbyt solidnych materiałów wystarczą nam zapewne jedynie na jeden sezon. Jeśli jednak zdecydujemy się na solidne grille, które zrobione są z wysokiej jakości komponentów, możemy mieć pewność, że będą nam służyć bezproblemowo przez wiele lat. W tej kwestii cena ma bezpośrednie przełożenie na jakość oraz trwałość urządzenia.

Więcej możliwości przy grillu gazowym

Przy wyborze dobrego grilla warto też brać pod uwagę, do czego będzie on nam służył. Zwykły grill węglowy jest dobrym rozwiązaniem, jeśli chcemy od czasu do czasu przygotować podstawowe zestawy grillowe składające się z kiełbasy, karkówki czy różnych warzyw. Jeśli natomiast grill ma nam służyć bardziej jako letnia kuchnia, lepszą opcją będzie grill gazowy, który pod tym względem daje o wiele więcej możliwości. Kolejna kwestią, która różni grille gazowe i węglowe jest sposób ich rozpalania. Jeśli mamy grill gazowy, wystarczy go odpalić, a następnie odczekać około 10 minut. W tym czasie zdąży się on rozpalić do temperatury 200 stopni, która w zupełności wystarczy do wygodnego grillowania. Równie bezproblemowe jest wygaszanie grilla – wystarczy po prostu wyłączyć palniki.

W przypadku grilla węglowego jego rozpalanie wymaga nieco umiejętności i cierpliwości. Większość użytkowników rozpala węgiel czy brykiet bezpośrednio na grillu, wykorzystując przy tym różnego rodzaju, często dosyć niezdrowe podpałki. Tymczasem prawidłowe rozpalanie grilla powinno się odbywać poza urządzeniem. Służą do tego specjalne kominy, w których układa się i rozpala węgiel, a dopiero gdy jego kawałki zaczną się żarzyć, całość materiału przenosi się na grilla. Zagaszenie grilla węglowego również jest pracochłonne, gdyż najpierw trzeba poczekać, aż palenisko samo wygaśnie, a później w razie potrzeby należy zalać je wodą.

Który grill jest zdrowszy?

Na wybór konkretnego rodzaju grilla ma wpływ również przekonanie na temat zdrowotności przygotowywanych potraw. W tej kwestii można usłyszeć sporo często powtarzanych, ale też najczęściej błędnych informacji. Wiele osób decyduje się na grill węglowy, gdyż uważają, że przygotowywane na nim potrawy są zdrowsze niż te, które powstają przy użyciu gazu. Tymczasem w grillach gazowych używany jest całkowicie bezpieczny i bezwonny gaz propan-butan, który w momencie spalania przekształca się w dwutlenek węgla i parę wodną. Jest on wiec w stu procentach bezpieczny i w żaden sposób nie wpływa – ani pozytywnie, ani negatywnie – na smak potrawy. Smak zależy bowiem przede wszystkim od rodzaju przypraw czy marynat, a nie od rodzaju paliwa, na jakim działa grill.

Grille węglowe, choć uznawane są za zdrowsze, w rzeczywistości mają swoje ciemne strony. Niezdrowe są przede wszystkim materiały, które są powszechnie używane do rozpalania grilla. Owszem, naturalny węgiel drzewny czy brykiet są bezpieczne i nie powodują uwalniania się żadnych toksyn. Najczęściej używamy jednak taniego brykietu, który zawiera czasem nawet kilkadziesiąt procent węgla kamiennego. Taka mieszanka zdecydowanie już zdrowa nie jest. Trzeba też pamiętać, że potrawy na grillu często ociekają tłuszczem, który skapuje do paleniska, tam się spala i w postaci dymu powraca do potraw. W ten sposób wraz z soczysta karkówką czy kiełbasa spożywamy sporo szkodliwych związków, które zdecydowanie nie są obojętne dla naszego organizmu.

Grill gazowy kosztuje sporo więcej niż węglowy

Wybór grilla węglowego w wielu przypadkach jest podyktowany przede wszystkim niższą ceną. Podczas gdy grille gazowe kosztują około 1500-2000 tysięcy złotych, grille węglowe są cztery, pięć razy tańsze. Podejmując decyzję o kupnie tańszego grilla nie bierzemy jednak pod uwagę kosztów jego późniejszej eksploatacji. A pod tym względem grill gazowy wypada zdecydowanie bardziej korzystnie. Gaz jest zdecydowanie tańszy niż dobrej jakości węgiel drzewny, jednorazowy koszt przygotowania potrawy wypada więc lepiej pod względem ekonomicznym na grillu gazowym. Niestety, najczęściej przy zakupie kierujemy się przede wszystkim aktualnymi korzyściami i niższą ceną, przez co wybieramy tańsze grille węglowe, które w efekcie kosztują nas sporo drożej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *